169 MILLIÁRD FORINTOT JUTTAT A GAZDASÁGBA A BAROSS GÁBOR TŐKEPROGRAM ELSŐ PILLÉRE

Sikerrel zárult március 31-én a Magyar Kormány által indított Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjaira meghirdetett pályázat.

április 11, 2023

Sikerrel zárult március 31-én a Magyar Kormány által indított Baross Gábor Tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjaira meghirdetett pályázat.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) számottevő túljelentkezést tapasztalt mind a hazai ingatlanalap-kezelők, mind az értékpapíralap-kezelők oldaláról. A beruházási aktivitás növelését, a zöldfejlesztéseket, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztését célzó tőkeprogram eredetileg 150 milliárd forintos keretösszege a fokozott érdeklődésre tekintettel 169 milliárd forintra emelkedik, ezzel jelentős lendületet ad a gazdaságnak. A Baross Gábor Tőkeprogram célja, hogy az elhúzódó háború káros gazdasági következményei miatt kialakult, kedvezőtlen kamatkörnyezet mellett is megfelelő finanszírozást biztosítson a gazdaság szereplői számára, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország kivédje a recessziót és megvédje a munkahelyeket.

Sikeresen zárult a Baross Gábor Tőkeprogram március 1-jén meghirdetett, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjainak pályázata. Az alprogramokra összesen 14 alap pályázott sikeresen, ebből az ingatlanalap alprogramra 9, az értékpapíralap lábra 5 alap jelentkezett.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Baross Gábor Tőkeprogram alprogramjainak keretösszege az eredetileg tervezett 150 milliárd forint helyett 169 milliárd forintra növekedik. A pályázatban nyertes 14 alap, amelyeknek az összesen kezelt vagyona 1490 milliárd forint, az elnyert forrást magyarországi ingatlanok fejlesztésére, felújítására vagy megvásárlására, illetve magyar értékpapírpiacba történő befektetésre fordítja. Az alapkezelők meglévő alapokban hoznak létre új sorozatokat az állami forrásnak, a tőkeemelést követően a Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az egyes alapok nettó eszközértékének 30 százalékát. A sikeres pályázatok közzétételi dokumentuma a www.nth.hu oldalon érhető el.

A tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok lábára olyan hazai, jelentős tapasztalattal, szakmai tudással és eredményekkel rendelkező piaci befektetési alapkezelők jelentkezhettek nyilvános pályázat útján, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési alapokban vagy nyilvános értékpapíralapokban. A pályázatok elbírálása során az egyes alapkezelők által vállalt fejlesztési, energiahatékonysági felújítási arány kapott kiemelt szerepet. Az alapkezelők értékpapír ágon maximum 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként maximum 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak, a kifizetések még idén májusban megvalósulnak.

 „Örömmel fogadtuk a tőkeprogram iránti rendkívül magas érdeklődést, amelyet a Nemzeti Tőkeholding fennállásának egyik első jelentős sikerének könyvelünk el. Éles verseny alakult ki az alapkezelők között a tőkeforrásokra, amelyeket a pályázatok alapos elbírálása után több évtizedes múlttal és komoly referenciákkal rendelkező alapkezelőkre bízunk. Nincs kétségünk afelől, hogy a rendelkezésükre álló összegekkel felelősségteljesen fognak gazdálkodni, gyors és hatékony befektetéseket végrehajtva az ingatlan- és értékpapírpiacokon, ezzel lendületet adva a gazdaságnak. Az alprogram így eléri fő célját, nagyban hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, a zöldfejlesztések előtérbe helyezéséhez, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztéséhez” – mondta Katona Bence, az NTH vezérigazgatója.

Az ingatlanalapokra fókuszáló alprogram az építőipar, mint stratégiai fontosságú iparág recessziós kockázatainak csökkentését célozza annak megerősítésén, valamint a zöldfejlesztések előtérbe helyezésén keresztül. A pályázó alapkezelők a tőkefinanszírozást meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására, továbbá zöld, akár megújuló energiaforrást használó ingatlanok felújítására, építésére, illetve részben megvásárlására fordítják. Az alprogramnak köszönhetően akár több százezer négyzetméter alapterületen újulhatnak meg portfóliójukban lévő ingatlanjaik, így az építőipari beruházások serkentésén túl hozzájárulnak Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez és a klímacélok teljesüléséhez.

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram a tőzsdei likviditás fejlesztésére irányul. Mivel a részt vevő alapkezelők a tőkefinanszírozást magyar székhelyű kibocsátó által Magyarországon kibocsátott vállalati kötvények vagy részvények megszerzésére fordíthatják, az vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

Átfogó tőkefinanszírozás a gazdaság megerősítésére

A Baross Gábor Tőkeprogram a Nemzetgazdasági Minisztérium által és a Nemzeti Tőkeholding által kidolgozott, három pillérből álló tőkeprogram, amely a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezet mellett is megfelelő finanszírozást képes biztosítani a gazdaság szereplői számára, hozzájárulva, hogy Magyarország kivédje a recessziót, megvédje a munkahelyeket, versenyképesebbé és ellenállóbbá váljon. A Tőkeprogram keretösszege összesen 600 milliárd forint.

A program az Ingatlan- és értékpapíralapok pillér mellett további két, későbbiekre időzített pillért is magában foglal, amelyek a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását célozzák.