FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

A FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az MFB Invest 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat, mely 2019 vége óta folytat kockázati tőkealap kezelést. Az MFB Csoport tag FOCUS VENTURES elsődleges feladata a hazai városi tőkealapok létrehozása. A FOCUS VENTURES végzi az Alapokkal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint ellátja a megvalósult projektek monitorozását egészen a „kiszállásig”. Az Alap sikerességét a projektek felkutatásától kezdődően mindig helyi, helyismerettel rendelkező tanácsadó cégek segítik és biztosítják.

A Társaság kifejezetten nem start-up cégek finanszírozója, hanem már működő vállalkozásoknak nyújt lehetőséget további fejlesztésekre, beruházásokra. Elfogadott stratégiája mentén feladata, hogy újabb strukturált tematikus fejlesztési forrásokat biztosítson azokba az ágazatokba, ahol finanszírozási hiány mutatkozik. Forrásai jellemzően MFB saját források.

A Város Alapokból kifejezetten helyi vállalkozók olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak finanszírozást, amely az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában segítik az adott régió fejlődését is. A tőkejuttatás lehet tőkeemelés meglévő vállalkozásban vagy akár közös vállalkozás alapítása. A Tőkealap a célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki hitel vagy kölcsön nyújtását sem. A Tőkealap bármely iparági szektorba befektethet, amennyiben a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges és a vonatkozó uniós elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik.

Hiventures Zrt.

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealap-kezelője, Európai Uniós és saját forrásból, több mint 100 milliárd forintnyi tőkével segíti a hazai kis- és középvállalkozói szektort, valamint a startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban a Hiventures szakmai támogatója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A cég küldetése, hogy a korábban rendelkezésre álló eszközeivel, valamint új, további 170 milliárd forintnyi tőkét jelentő válságprogramjaival változatlanul a startup és vállalkozói szektor elsőszámú tőkefinanszírozó partnere legyen és a válság miatt bajba jutott, de jól prosperáló és nagy növekedési potenciállal rendelkező cégeknek gyors és hatékony segítséget nyújtson.