Veszprémben indul az MFB Invest ötödik városi tőkealapja

Vállalkozásfejlesztés önkormányzati együttműködéssel

Veszprém
2020 december 10., 11:00

Három milliárd forint keretösszeggel elindítja ötödik vállalkozásfejlesztési tőkealapját Veszprémben az MFB Csoporthoz tartozó, kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Az Alap Veszprém és annak vonzáskörzetében tevékenykedő kkv-k fejlesztéseihez kíván tőkejuttatást nyújtani. A tőkealap működtetésében komoly szerep hárul Veszprém Város Önkormányzatára és az MFB Invest tulajdonában lévő alapkezelőre, a FOCUS-VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt.-re is.

 

 A 3 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 12 éves futamidejű tőkealap által tervezett átlagos befektetési méret 250 millió forint. Az Alap iparágtól függetlenül nyitott a kkv-k számára, de az MFB Invest elsősorban a régióban tradicionális feldolgozóiparból – ezen belül az autóipar és beszállítói, az ipari automatizálás területe, az élelmiszeripar – valamint a kereskedelmi- és építőipari szektorokból, a turizmus, vendéglátásból számít a tőke finanszírozás által növekedni kívánó vállalkozásokra. A tőkejuttatás jelenthet tőkeemelést már meglévő vállalkozásban, de lehetőséget ad közös vállalkozás alapítására, illetve részesedés vásárlására is.  Az Alap a célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki tulajdonosi hitel nyújtását sem.

 

A tőkealapból Magyarországon bejegyzett, döntően Veszprém és Veszprém megyei székhelyű, elsősorban érett szakaszban lévő (nem start-up), megfelelő üzleti tervvel és múlttal, innovatív, növekedési potenciállal rendelkező, a projektet Magyarországon megvalósítani kívánó vállalkozások finanszírozhatók. Porga Gyula, Veszprém polgármestere az induló tőkelap kapcsán kiemelte: ”Üdvözlöm az MFB ötödik vállalkozásfejlesztési tőkealapját, melyet a térségben szereplő kis és középvállalkozások megsegítésére, fejlesztésére fordít. Kiváló lehetőség ez a gazdasági ágazatok szinte mindegyikének, beleértve az autóipart, a kereskedelmet és a turizmust is. Ha a veszprémi vállalkozások fejlődnek, Veszprém is tovább fejlődik, épül, növekszik.”

 

Bugár Csaba, az MFB Invest vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az MFB Invest idén 26 milliárd forintot fordított öt városi tőkealapja működtetésére. A Város Alapok elindítása szervesen illeszkedik az MFB Invest és tulajdonosa az MFB Zrt. közös stratégiájába, melynek célkitűzése a gazdaságfejlesztés, azon belül a kkv szektor finanszírozása régiós fókuszokkal.”

 

 Az Alap kezelését a FOCUS-VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt., az MFB Invest 100%-os tulajdonában lévő alapkezelő végzi. A Társaság vállalja az Alappal kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátását (projektek elemzése, előkészítése döntéshozatalra), biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint ellátja a megvalósult projektek monitorozását egészen az exitig. A megfelelő társaságok kiválasztását helyi szakemberek és az MFB Invest stratégiai partnere Veszprém Város Önkormányzata és a Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Nonprofit Kft. segítik. Ezáltal teljes mértékben érvényesül a helyi gazdasági élet szereplőinek érdeke, hely- és szakismerete.

 

Az Alappal kapcsolatos egyedi befektetési döntéseket 50 millió Ft összeg alatt az Alapkezelő vezérigazgatója, azt meghaladó összeg esetén az Alapkezelő Igazgatósága hozza meg, egy háromtagú Befektetési Bizottság ajánlása alapján. Ez utóbbi két tagját Veszprém Város Önkormányzata delegálhatja, a harmadik tagot pedig az MFB Invest Zrt.