Magyarországon indul az első európai vízalap,
a Water Impact Fund

5 milliárd forintos tőkealap a vízkrízis
innovatív megoldásáért

Budapest
2019 október 16., 16:00

A Magyar Fejlesztési Bank Csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében, 5 Mrd Ft kezdő tőkével elindul az első európai vízalap, a Water Impact Fund. Az összesen 200 millió euró méretűre tervezett kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba kíván befektetni, melyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés, illetve a hatékonyabb ipari vízfelhasználás. Az idén novemberben induló alap célja az, hogy a portfólió-társaságain keresztül a pénzügyi megtérülés mellett mérhető és fenntartható pozitív környezeti hatás fejtsen ki.
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a 2018-as stockholmi Víz Világhéten jelentette be egy vízügyi fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását, mely új, innovatív finanszírozási eszközzel járul hozzá a globális vízkrízis enyhítésére. 2019 novemberében, az MFB Invest Zrt. befektetésével, a magyar tulajdonú Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében elindul az első európai vízalap, a Water Impact Fund.
Az 5 Mrd Ft kezdő tőkével induló, összesen 200 millió eurós méretűre tervezett kockázati tőkealap további nemzetközi és hazai intézményi befektetőket von be 2020 és 2021 folyamán, melynek kapcsán a Susterra Capital Partners tárgyalásokat folytat nemzetközi befektetőkkel, többek között az AIIB, az EIF, a német Finance-in-Motion képviselőivel. Az alap az első zárástól a második zárásig tartó időszakban Magyarországon, a további befektetők belépése után pedig, a hazai kihelyezések preferenciája mellett, a közép-kelet-európai és a DACH-régióban, a lehetséges ázsiai befektetők belépése után közvetve az ázsiai régióban tervezi kihelyezni a rábízott tőkét.
Alap futamideje 10 év, melyből 5 év a befektetési és 5 év az exit periódus, a várható hozam 12 %.
Az alap elsősorban a víz-, szennyvíz és egyéb vízintenzív szektorokban jelentős növekedési potenciállal, fenntartható, skálázható üzleti modellel rendelkező olyan vállalkozásokba kíván befektetni, amelyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való tartós, megfelelő minőségű és megfizethető áron történő hozzáférés. Szintén fontos cél a vízintenzív iparágak (mint pl. a mezőgazdasági és élelmiszeripari stb.) vízfelhasználásának hatékonyabbá tétele (water impact), különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károkra, melyek Magyarországon is számottevő GDP-kiesést okozhatnak. Az alap célja az, hogy a portfólió-társaságain keresztül a pénzügyi megtérülés mellett mérhető és fenntartható pozitív környezeti hatást fejtsen ki.
Ezzel a geográfiai, szektoriális, vállalati érettségi fókusszal a vízalap paradigmaváltást hoz a víz-finanszírozás területén és erős nemzetközi jó példát állít a Budapest Water Summit során megfogalmazott, a vízszektorra jellemző kihívások megoldásának egyik lehetséges útjaként a nemzetközi kockázati tőkebefektetők számára.
Az alap célvállalkozásai több éve működő társaságok, amelyek rendelkeznek saját fejlesztésű és technológiailag igazolt termékkel vagy szolgáltatással, de nem áll rendelkezésükre kellő tőke az új, globális piacok eléréséhez. Az Alapkezelő a befektetendő tőke mellett több évtizedes műszaki, befektetési, pénzügyi és üzletfejlesztési szakértelmével kívánja biztosítani, hogy ezek a cégek középtávon megvessék a lábukat a világpiacon és megoldásaikkal hozzájáruljanak a globális vízkrízis okozta problémák mérsékléséhez.
A víz minden iparágban jelen van és a népességnövekedés, a városi lakosság túlsúlya és a klímaváltozás új, innovatív technológiákat követel meg, amelyekkel könnyebben, olcsóbban és hatékonyabban lehet a vizet elérni, tisztítani, újra felhasználni, energiát kinyerni belőle vagy a felhasználását és kibocsátását csökkenteni. Ugyanakkor az új technológiák elterjedéséhez új típusú finanszírozás szükséges tekintettel arra, hogy az azokat előállító társaságok nem alkalmasak a klasszikus banki finanszírozásra. Miután ezek üzletileg fenntartható megoldásokat kínálnak egy több ezer milliárd dolláros piaci igény betöltésére, megnőtt a létjogosultsága a kockázati tőkefinanszírozásnak ezekben az iparágakban.

További információ

Milassin Levente

Magyar Fejlesztési Bank

Marketing és kommunikációs igazgató

E-mail: milassin.levente@mfb.hu

+36 1 428 1542

 

Imre Zita

MFB Invest Zrt.

marketing és kommunikációs igazgató

E-mail: imre.zita@mfbinvest.hu

+36 20 424 0311

 

Tóth Bence

Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Vezérigazgató

E-mail: bence.toth@susterracapital.com

+36 20 219 0770