Elstartolt a debreceni Városi Tőkealap

Tőkefinanszírozás kedvező feltételekkel
helyi vállalkozások részére

Budapest
2020 július 23., 00:00

2020. február 4. Debrecen – A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Debrecenben. A Debreceni Városi Tőkealap Debrecen és Hajdú-Bihar megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Debrecen Város Önkormányzata, az operatív feladatokat az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ és az MFB Invest alapkezelője, a Logos Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi.

Az MFB Csoport tag MFB Invest Zrt. 2019. utolsó negyedévében jelentette be legújabb alapja, a Városi Tőkelap indulását. Elsőként Debrecenben került sor az operatív feltételek összehangolására, az együttműködési nyilatkozatok aláírását követően pedig megnyílt a 10 mrd Ft keretösszegű tőkelap a helyi, megyei vállalkozások számára, melyből fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást. Az Alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret a tervek szerint 100 M Ft és 1 Mrd Ft között alakul. Az Alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók.

A debreceni önkormányzat komoly szerepet vállalt a projektek felkutatásában. Az érdeklődő vállalkozások helyben az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központhoz fordulhatnak, ahol első körben a befektetés feltételeiről és követelményeiről kaphatnak felvilágosítást. A befektetési szabályzat alapján összeállított dokumentáció a Logos Ventures Kockázati Tőkealap-kezelőhöz kerül, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. A Befektetési Bizottság három tagú, melynek két tagját Debrecen város, harmadik tagját az MFB Invest delegálja. Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az Alap tulajdonrészének eladásáig.

Az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportja várja az érdeklődő debreceni cégek jelentkezését. A bírálathoz az igényelt forrásból megvalósítandó fejlesztés rövid leírására és a vállalkozás bemutatására van szükség. A későbbiekben az EDC munkatársai veszik fel a kapcsolatot az igénylőkkel. A pályázatokat a business@edc.debrecen.hu címre kell eljuttatni.

Galéria

További információ

MFB Invest Zrt.

Imre Zita

marketing és kommunikációs igazgató

mobil: +36 20 424 0311

e-mail: imre.zita@mfbinvest.hu