Elhelyezték a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren épülő Office Bay irodaház alapkövét

A XANGA cégcsoport mintegy 2 milliárd forintos befektetésével egy új irodaház fejlesztése kezdődött el a repülőtéren.

Debrecen
2021 július 21., 00:00

A létesítmény alapkövét Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Balczó Barnabás az MFB Invest vezérigazgatója és Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el 2021. július 21-én.

A reptéri parkoló bejáratával szemben megépülő öt emeletes, közel 4.000 m2 alapterületű létesítmény a betelepülő vállalatok több száz dolgozójának biztosít majd magas műszaki színvonalú munkakörnyezetet. Az úgynevezett shell and core állapot 2022. februárjára készül el, majd a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően jövő év nyarán nyithat meg az irodaház.

2019. második felében a XANGA csoport az MFB Invest Zrt-vel közösen életre hívta a Debreceni Iparfejlesztési Alapot, melyet a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel. Az alap tőkéjével és a kapcsolódó banki finanszírozással mintegy 30-35 milliárd forint forrás áll rendelkezésre kulcsrakész fejlesztések megvalósításához Debrecen kiemelt gazdaságfejlesztési helyszínein, többek között a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológia Parkban, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Multimodális Logisztikai Központjában, valamint a Déli Gazdasági Övezetben is. Az Debreceni Iparfejlesztési Alap sikerességét igazolja, hogy az elmúlt másfél év alatt a rendelkezésre álló forrás több mint 70%-át már felhasználta. Mivel jelenleg is az alap számos új fejlesztésének előkészítése van folyamatban, további forrás bevonását kezdte meg a XANGA csoport és az MFB Invest Zrt.

Dr. Balczó Barnabás az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója az alapkőletétel ünnepségén úgy fogalmazott, hogy ez a fejlesztés az egyik ékköve annak az együttműködésnek, amely a debreceni térségben megvalósul. Az MFB Invest Zrt.-nek ez a régió nagyon fontos és Budapest után a második legtöbb befektetéssel itt rendelkezik a társaság. A befektetéseket nem csak a Debreceni Ipari Alapon keresztül hajtjuk végre, hanem a két leánvvállalatunk, a Focus Ventures Zrt. és a Hiventures Zrt. is folyamatosan segíti a térség gazdasági társaságait tőkebefektetésekkel. A repülőtér azért is egy szimbolikus helyszín, mert aki innen utazik, illetve ide érkezik, láthatja hogy milyen komoly fejlődésen ment és megy keresztül Debrecen és környéke. Az MFB Invest Zrt.-nek, mint állami tulajdonú szervezetnek különösen fontos a gazdasági növekedés mellett, hogy az itt élő emberek életkörülményei is javuljanak – mondta el a vezérigazgató.

Papp László Debrecen polgármestere arról beszélt, lassan 10 éve, hogy elindultak a tárgyalások, hogy mihamarabb nemzetközi járatok érkezzenek erre a repülőtérre, ma pedig elmondhatjuk, hogy ez lett a régió legmeghatározóbb repülőtere. Az elmúlt 10 év fejlesztésében elévülhetetlen érdemei vannak a XANGA csoportnak és Herdon Istvánnak – tette hozzá. A polgármester külön kiemelte, hogy a térség fejlesztésében komoly szerepe van az MFB Invest Zrt. kitartó stratégiájának és befektetéseinek.

Pósán László a térség országgyűlési képviselője szerint azzal, hogy a XANGA csoport elkezdte rendbe tenni a repülőteret, úgy a város ehhez kapcsolódó részei is komoly fejlődésnek indultak. Ezzel hozzájárultak ahhoz is, hogy sok ember Debrecenben találhatta meg az új otthonát, vagy munkalehetőségét. A képviselő kiemelte, hogy pár éve még senki nem gondolta volna, hogy Debrecenben pilótaképzés lehet egyszer.

A XANGA csoport és ennek megfelelően a Debreceni Iparfejlesztési Alap a befektetések megvalósítása során kiemelt hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és energiahatékonyságra is. Ezt bizonyítja az Office Bay irodaház fejlesztése is, ahol a megújuló energiaforrások alkalmazásán túlmenően az épület megszerzi majd az egyik legismertebb nemzetközi környezeti minősítő rendszer, az angol BREEAM minősítését.