Regionális multikat és magántőkealapokat vizionálnak az állami hátterű kockázatitőke alapok

Az állami szerepvállalás jövőjéről osztották meg elképzeléseiket az állami hátterű alapkezelők és fejlesztéspolitikai intézmények vezetői. Nem feltétlenül az állami szerepvállalás csökkenésében, hanem a magántőke minél nagyobb mértékben való megjelenésével, jelentőségük megcsappanását vizionálják, miközben nemcsak sikeres exiteket, hanem regionális multikat is szeretnének látni. Számolt be a HVCA 30th Anniversary – Portfolio Investment Conference 2021 eseményről a portfolio.hu

 

Az elmúlt évtizedeket meghatározta az állami szerepvállalás kockázatitőke szektorban, főleg 2010-től a befektetett összegek megsokszorozódtak.

 

Magyarországon 2010 előtt elég jelentős hiány mutatkozott tőkéből, ezért szükségszerű volt az állami szerepvállalás a piacon, de az általunk támogatott alapok esetében azt várjuk, hogy a lehető legtöbb magánforrást mozgassák meg a szereplők. Emellett az is fontos, hogy a beruházások a kkv szektort támogassák – mondta Dobos Balázs,  az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

 

Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a szervezet 6-8 éve tevékenykedik a területen, mára 14, 2 ezer milliárd összértékű alapban vannak benne.

 

“Ezeknél az alapoknál láttunk már szép exiteket is, amelyek szép hozamot hoztak. Például az egyik alapkezelőnk portfoliócége a Nanuskha, amely egy közismert divatipari márka” – mondta Szabó.

 

dr. Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója szerint két dolgot kell látni:

A 2014-2020-AS FINANSZÍROZÁSI IDŐSZAKBAN AZ UNIÓS SZABÁLYOZÁS TARTALMAZTA MILYEN ARÁNYBAN LEHET VISSZATÉRÍTENDŐ ÉS NEM VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST ADNI. A 2020-2027-ES CIKLUSBAN EZ MOST NEM SZEREPEL, EZÉRT FONTOS, HOGY MEGTALÁLJUK AZOKAT A SZEKTOROKAT, AMELYEKNÉL INKÁBB AZ ELŐBBI, ÉS AZOKAT, AHOL INKÁBB ZA UTÓBBI LEHET HATÉKONYABB.

 

2016/2017-es felmérések szerint 150-170 milliárdos hiány volt a piacon, ez azóta jelentősen növekedett, ezt is figyelembe véve az MFB csoport szinten 2300 Mrd forintot allokált tőke-, hitel-, és grancia programjában. Ezeknek nagyon fontos multiplikátor szerepük van, többszörösen járulnak hozzá a magyar gazdaság GDP-jének növekedéséhez.

Az MFB Invest stratégiája az, hogy egyedi tőke befektetéseket hajt végre, vállalati kötvényt jegyez, és mint az alapok alapja tőkealapokat hoz létre, amely ezt a multiplikátort hatást még erősebben generálja. A főbb szektorok:

  • ingatlanfejlesztés
  • városi fejlesztési alapok (Focus Ventures)
  • és a fenntarthatóság.

 

“Az uniós fejlesztéspolitikában és a hazaiban is az a cél hogy legyen egy folytonosság a támogatásokban a kkv-k felé, de egyre inkább a piaci megoldások felé terelve őket. Ahol beavatkozásra van szükség, ott lesz forrás, nem lesz finanszírozási gap” – ezt már Dobos Balázs mondta a beszélgetést moderáló Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatójának azon kérdésére, mire számíthatnak a cégek a következő finanszírozási ciklusban.

 

“Célunk hogy a kkv-k széles körét vissza nem térítendő támogatáshoz juttassuk a poszt-kovid érában, de fontos különbség, hogy nem sima vissza nem térítendő támogatást adunk, hanem feltételesen vissza nem térítendőt. Tehát növekedési ütemet várunk el, csak abban az estben tarthatják meg, ellenkező esetben vissza kell fizetniük” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

dr. Balczó Barnabás is úgy látja, hogy vannak már olyan szektorok, amelyek megérettek arra, hogy a a visszatérítendő támogatást is igénybe vegyék, ilyennek nevezte az agrár és élelmiszeripart.

 

Szabó István Attila a következő 5-10 évben azt szeretné látni, hogy az állami szerepvállalás csökken, de nem annak mérték hanem, annak aránya a privát tőke javára.

Fontos , hogy hosszú távon legyenek olyan magántőkealapok, amelyek akkora tőke felett rendelkeznek, hogy ők tudják kivásárolni a korábbi, állami hátterű befektetőket, így magyar regionális multikat létrehozva.

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20210923/regionalis-multikat-es-magantokealapokat-vizionalnak-az-allami-hatteru-kockazatitoke-alapok-501930