Water Impact Alap

Az MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében 2019 novemberében indult el az első európai vízalap, a Water Impact Fund. A kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba kíván befektetni, melyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés, illetve a hatékonyabb ipari vízfelhasználás. Az Alap célja, hogy a portfólió-társaságain keresztül a pénzügyi megtérülés mellett mérhető és fenntartható pozitív környezeti hatás fejtsen ki. Az Alapkezelő célja, hogy a rábízott tőkét a preferált hozam elérésével gyarapítsa a befektetői számára, ezzel együtt a fenntartható, skálázható üzleti modellel rendelkező társadalmi vállalkozások pénzügyi és üzletfejlesztési támogatásával azok társadalmi, környezeti vagy kulturális pozitív hatását megsokszorozza.

A népességnövekedés, a városi lakosság túlsúlya valamint a klímaváltozás új, innovatív technológiákat követel meg. Ezen technológiák segítségével olcsóbban és hatékonyabban lehet a vizet elérni, tisztítani, újra felhasználni, energiát kinyerni belőle vagy a felhasználását és a kibocsátását csökkenteni. Az innovatív technológiák elterjedéséhez ugyanakkor új típusú finanszírozás szükséges, tekintettel arra, hogy az azokat előállító társaságok nem alkalmasak a klasszikus banki finanszírozásra. Miután ezek üzletileg fenntartható megoldásokat kínálnak egy több ezer milliárd dolláros piaci igény betöltésére, megnőtt a létjogosultsága a kockázati tőkefinanszírozásnak ezekben az iparágakban.

Ki kezeli az Alapot?

Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Az alap futamideje

10 év, melyből 5 év a befektetési periódus.

Mekkora a tőkealap mérete?

5 Mrd Ft (jelenlegi, kezdő tőke).

Tervezett befektetési méretek

Ügyletenként 8,3 millió EUR.

Milyen vállalkozásoknak ajánljuk?

Olyan innovatív technológiákat fejlesztő és alkalmazó vállalkozásoknak, amelyek a jelentős üzleti potenciál mellett hosszú távon is fenntartható társadalmi és környezeti hasznossággal rendelkeznek és hozzájárulnak többek között az olyan globális problémák megoldásához, mint:

  • a tiszta ivóvíz- és a szennyvízhálózathoz való tartós, megfelelő minőségű és megfizethető áron történő hozzáférés,
  • a víz- és szennyvíz-infrastrukturális beruházások költség- és energiahatékonyságának javítása, valamint
  • a mezőgazdasági és élelmiszeripari vízfelhasználás csökkentése.

 

A céltársaságok

  • magyarországi székhelyű/Magyarországon működő gazdálkodó szervezetek, vagy
  • Európa/ Közép-Kelet-Európa országaiban működő vállalkozások,
  • több éve működő Társaságok, amelyek rendelkeznek saját fejlesztésű és technológiailag igazolt termékkel vagy szolgáltatással,
  • új, globális piacokra szeretnének lépni (elsősorban közép-kelet-európai, DACH-régióba, ázsiai régióba).

A tőkealap iparági fókusza:

A Tőkealap kiemelten az alábbi iparágak / területek finanszírozását célozza:

  • Vízgazdálkodás,
  • Víz- és szennyvízkezelés, víz- és szennyvíztisztítás,
  • Tiszta technológiák.

További információ