Városi Alapok

2019 őszén indította el az MFB Invest Zrt. tematikus vállalkozásfejlesztési tőkealapját, Városi Alapok néven. Az Alapok célja, hogy a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatokat finanszírozzák. A tőkealapokból helyi vállalkozók ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást. Az Alapok kezelését a FOCUS VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt., az MFB Invest tulajdonában lévő alapkezelő végzi.
Az MFB Invest és tulajdonosa az MFB Zrt. stratégiai partnerének tekinti az önkormányzatokat a gazdaság fejlesztésének érdekében végzett tevékenységük során. Az elmúlt évtizedek során hagyományosan jó együttműködés alakult ki ezen a téren, számos alkalommal tudott az MFB megbízható hátteret biztosítani a településfejlesztési elképzelésekhez. A Városi Alapok létrehozásával ez az együttműködés magasabb szintre lépett, hiszen nem csupán egy kiemelt cél érdekében működhet együtt az MFB Csoport és valamely hazai nagyváros önkormányzata, hanem a térség jövőjét is befolyásoló, hosszú távú megoldás alapjait tehetik le közösen. Ez az Alap abban is eltér a hagyományos finanszírozási együttműködésektől, hogy egyszerre képes egy város elkötelezett vállalkozásait segíteni és hozzájárulni a város egészében elérhető fejlődés, vagy akár az életminőség emeléséhez is.

Ki kezeli a Városi Alapokat?

Az Alapok kezelését a FOCUS VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt., az MFB Invest Zrt. 100%-os tulajdonában lévő alapkezelő végzi.

Az Alapok futamideje

Átlagosan 12 év futamidő, 7 éves befektetési periódussal.

Mekkora a tőkealapok mérete?

Az adott város méretétől, a befektetési lehetőségektől függően változó, 2-10 milliárd Ft összeg között mozog.

Tervezett befektetési méretek

Az átlagos befektetési méret a tőkealapok méretétől függően változó, 100 millió Ft és 1 milliárd Ft között mozog.

Milyen vállalkozásoknak ajánljuk?

  • Magyarországon bejegyzett,
  • Döntően a Városi Alap megyei székhelyén, vagy adott megyében működő Társaság,
  • Kellően innovatív és növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás,
  • Elsősorban érett szakaszban lévő, nem start-up cég, megfelelő üzleti tervvel és múlttal.

Iparági fókusz

Bármely iparági szektorból pályázhat vállalkozás, amennyiben megfelel a finanszírozáshoz szükséges és a vonatkozó uniós elvárásoknak.

Már működő Városi Alapok:

  • Debrecen Városi Alap
  • Székesfehérvári Városi Alap
  • Kaposvár Városi Alap
  • Veszprém Városi Alap
  • Nyíregyháza Városi Alap

További információ