Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap

A Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap (NYIHA) ipari park fejlesztést végez Nyíregyházán, ezzel létrehozva megközelítőleg 60 ezer m2 területű ipari és logisztikai csarnokot. Az MFB Invest Zrt. a XID Befektetési Zrt. (mely a XANGA Investment & Development Group tagja), valamint Nyíregyháza Megyei jogú Város Önkormányzata közös magántőkealapjának célja olyan gazdálkodó szervezetekbe (céltársaságok) történő befektetések megvalósítása, amelyek Nyíregyházán és vonzáskörzetében ingatlanfejlesztéseket valósítanak meg, melyek a Debrecen városába települő BMW autóipari beszállítói körét, másrészt egyéb magas hozzáadott értéket előállító iparágak (pl. gumiipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar stb.) képviselőinek termelő és szolgáltató infrastruktúra igényeinek kielégítésére alkalmasak. Az Alap a céltársaságok tőkefinanszírozásában vesz rész, ideértve a kivásárlást is, amennyiben az közvetlenül kapcsolódik a céltársaság tőkefinanszírozáson keresztüli fejlesztéséhez.

A társbefektető a Nyíregyháza Megyei jogú Város Önkormányzata, valamint a XANGA csoport magyar tulajdonban lévő tőkebefektetői cégcsoport, mely testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára Debrecenben és Nyíregyháza környékén. Az Alap által megvalósított beruházásokon keresztül a térségben nő a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakban foglalkoztatottak száma, emelkednek az önkormányzat adóbevételei, valamint a betelepülő vállalkozások magas K+F+I tevékenysége hozzájárul a teljes régió versenyképességének növekedéséhez.

Ki kezeli az Alapot?

A XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt., amely a Xanga Csoport érdekeltségi körébe tartozik

Az alap futamideje

12,25 év, ebből 4 év fejlesztési, 8 év üzemeltetési és exit időszak.

Mekkora a tőkealap mérete?

5,5 Mrd Ft, melyből 5 Mrd Ft-ot az MFB Invest Zrt biztosít.

  • Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 250 millió forintot,
  • XID Befektetési Zrt 250 millió forintot,
  • MFB Invest Zrt. 5 milliárd forintot fektet be

Az Alap célja

Az Alap célja, hogy elsősorban termelő és szolgáltató infrastruktúrák fejlesztését segítse elő Nyíregyházán és vonzáskörzetében.

A Tőkealapok földrajzi fókusza

Nyíregyháza és vonzáskörzete. Az Alapkezelő szavatolja, hogy a céltársaságok kizárólag magyarországi székhelyű és Magyarországon működő korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok lesznek.