Divat&Design Tőkealap

Az MFB Invest Zrt. a specializált divat és design szektor finanszírozására 2019-ben jegyzett le befektetési jegyeket 5 mrd Ft összegben így lehetővé vált a Divat&Design Tőkealap elindulása. Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. által kezelt Alap olyan induló vagy fiatal innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező divat és design szektorba tartozó vállalkozások finanszírozását célozza, melyek a tőkefinanszírozás révén ötletek megvalósításával, prototípusok továbbfejlesztésével jelentősen innovatív terméket, szolgáltatást hozhatnak létre. A specializált Alap létrehozásának célja, hogy a magyar gazdaság nyitni tudjon olyan iparág felé, amelyben komoly lehetőségek vannak az innováció és a digitális transzformáció, valamint az export értékesítés növelésében a ruházati és divatcikkek gyártási területén.

Ki kezeli az Alapot?

Az Alap kezelője az MFB Csoport tag, MFB Invest tulajdonában lévő Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Mekkora a tőkealap mérete?

5 Mrd Ft

Az Alap futamideje:

12 év, ebből a befektetési periódus 6 év.

Tervezett befektetési méretek

A kedvezményezett vállalkozás fejlettségi szintjétől (életszakaszától) függően 15-900 millió Ft közötti összegben.

Milyen vállalkozásoknak ajánljuk?

A megcélzott vállalkozások az alábbi befektetési fázisokba tartozhatnak:

  • inkubáció: ötlet fázisban lévő, termékötlettel rendelkező projektek vagy már létező vállalkozások, ahol nem áll rendelkezésre kezdőtőke egy prototípus létrehozására vagy a termék piaci bevezetésének finanszírozására.
  • magvető: olyan vállalkozások, akik rendelkeznek a hazai piacon bizonyított termékkel vagy szolgáltatással és a nemzetközi validáció miatt a következő körös (jellemzően még magyarországi befektetőktől érkező) finanszírozásból már a nemzetközi piaci validációt is finanszírozni tervezik.
  • növekedés: olyan startupok, amelyek már bizonyítottak a hazai piacon, minimum éves 10 millió Ft-ot meghaladó árbevétellel rendelkeznek, jellemzően már egy- vagy több körös tőkebevonáson is túl vannak, a nemzetközi jelenlétük viszont még nem olyan erős, hogy egy nemzetközi befektető figyelmét felkeltsék.

A Tőkealap földrajzi fókusza

  • Magyarországi székhelyű, Magyarországon működő gazdálkodó szervezet
  • Külföldi székhelyű gazdálkodó szervezet, amennyiben vállalja, hogy az Alap által rendelkezésre bocsátott források felhasználása belföldön, a magyar divat- és designipar fejlesztéséhez kapcsolódóan történik meg.