Debreceni Iparfejlesztési Alap

A Debreceni Iparfejlesztési Alap (DIA) ipari park fejlesztést végez Debrecenben, ezzel létrehozva megközelítőleg 100 ezer m2 területű ipari és logisztikai csarnokot. Az MFB Invest Zrt. és a XID Befektetési Zrt. (mely a XANGA Investment & Development Group tagja) közös magántőkealapja az ipari park fejlesztése során a megfelelő ipari ingatlanokat tulajdonló – jellemzően már a leendő bérlővel megkötött szerződéssel, építési engedéllyel rendelkező – projektcégek tőkefinanszírozásában vesz rész – ideértve a kivásárlásokat is, amennyiben azok közvetlenül kapcsolódnak a céltársaság tőkefinanszírozáson keresztüli fejlesztéséhez.

A társbefektető a XANGA csoport magyar tulajdonban lévő tőkebefektetői cégcsoport, mely testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára Debrecenben és környékén. Az Alap által megvalósított beruházásokon keresztül Debrecenben és a térségben nő a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakban foglalkoztatottak száma, emelkednek az önkormányzat adóbevételei, valamint a betelepülő vállalkozások magas K+F+I tevékenysége hozzájárul a teljes régió versenyképességének növekedéséhez.

Ki kezeli az Alapot?

A XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt., amely a Xanga Csoport érdekeltségi körébe tartozik.

Az alap futamideje

15 év, ebből 5 év fejlesztési, 8 év üzemeltetési és 2 év exit időszak.

Mekkora a tőkealap mérete?

15 Mrd Ft, melyből 10 Mrd Ft-ot az MFB Invest Zrt biztosít.

Az Alap célja

Olyan projekt társaságokba történő befektetések megvalósítása, amelyek összesen 20-25 hektár nagyságú területen valósítanak majd meg 7-8 befektetési projektet, közel 100 ezer m2 területű ipari és logisztikai csarnokot létrehozva.

A Tőkealapok földrajzi fókusza

Debrecen. Az Alapkezelő szavatolja, hogy a céltársaságok kizárólag magyarországi székhelyű és Magyarországon működő gazdálkodó szervezetek lesznek.