Tőkealapok

Enter Tomorrow Kockázati Tőkealap

Az Enter Tomorrow Kockázati Tőkealapot 2018 júliusában a MOL Nyrt. és az MFB Invest 25,5-24,5 millió euró értékben hozta létre közösen. A MOL Nyrt. mint többségi befektető a befektetési jegyek legalább 51%-át, míg az MFB Invest Zrt. mint kisebbségi befektető a befektetési jegyek legfeljebb 49%-át jegyezte le. Az Alap hiánypótló a magyar kockázati tőkepiacon, mivel olyan érettebb cégek finanszírozását célozza meg, melyek már jelentősebb, 2 millió euró feletti befektetéseket keresnek.

IMPACT Ventures Magántőkealapok
(I-II.)

2018 novemberében az MFB Invest Zrt. mint pénzügyi befektető Magyarországon elsőként jegyezte le 2,5 milliárd forint összegben a - többek között az European Investment Fund-dal (EIF) közösen létrehozott - 6,25 milliárd forint nagyságú, két társadalmi hasznosságú befektetési alap, az IMPACT Ventures Magántőkealapok befektetési jegyeit. Magyarországon, illetve a közép- és kelet európai régióban ezek az első pozitív társadalmi hatást célzó alapok.

Divat&Design Tőkealap

Az MFB Invest Zrt. a specializált divat és design szektor finanszírozására 2019-ben jegyzett le befektetési jegyeket 5 mrd Ft összegben így lehetővé vált a Divat&Design Tőkealap elindulása. Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. által kezelt Alap olyan induló vagy fiatal innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező divat és design szektorba tartozó vállalkozások finanszírozását célozza, melyek a tőkefinanszírozás révén jelentősen innovatív terméket, szolgáltatást hozhatnak létre.

Chi Fu Hungarian Economy Opportunity Fund (Chi Fu Alap)

A kínai befektetőkből álló Chi Fu Investment Group és az MFB Invest Zrt. 100-100 millió euró tőke invesztálásával hozta létre összesen 200 millió EUR méretű közös magántőkealapját, Chi Fu Hungarian Economic Opportunity Fund néven. Egy erős, ázsiai befektetőkből álló csoport és egy magyar, állami tulajdonú pénzügyi csoport iparági és alapkezelési tapasztalata és tőkeereje találkozásából olyan alap jött létre, amely rugalmasan tud alkalmazkodni és működni a meglévő piaci környezetben.

Water Impact Alap

Az MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében 2019 novemberében indult el az első európai vízalap, a Water Impact Fund. A kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba kíván befektetni, melyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés, illetve a hatékonyabb ipari vízfelhasználás. Az Alap célja, hogy a pénzügyi megtérülés mellett mérhető és fenntartható pozitív környezeti hatást fejtsen ki.

Debreceni Iparfejlesztési Alap

A Debreceni Iparfejlesztési Alap (DIA) ipari park fejlesztést végez Debrecenben, ezzel létrehozva megközelítőleg 100 ezer m2 területű ipari és logisztikai csarnokot. Az MFB Invest Zrt. és a XID Befektetési Zrt. (mely a XANGA Investment & Development Group tagja) közös magántőkealapja az ipari park fejlesztése során a megfelelő ipari ingatlanokat tulajdonló – jellemzően már a leendő bérlővel megkötött szerződéssel, építési engedéllyel rendelkező – projektcégek tőkefinanszírozásában vesz részt.

Klasszikus Iparágak Magántőkealap

2021. márciusában az MFB Invest Zrt. mint pénzügyi befektető 10 milliárd forint összegben jegyzett le befektetési jegyeket – az intézményi befektetőkkel közösen létrehozott – 14,3 milliárd forint nagyságú, elsősorban a hagyományos iparágakban (gépgyártás, autóipar, gyógyszer- és vegyipar, feldolgozóipar stb.) már működő, növekedési potenciált magukban hordozó, de további finanszírozást igénylő, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok friss finanszírozási forrással történő ellátása érdekében létrehozott Klasszikus Iparágak Magántőkealapban. A Klasszikus Iparágak Magántőkealapban az intézményi befektetők 30%-os, míg az MFB Invest Zrt. 70%-os részesedéssel rendelkező befektetőkként vesznek részt.